Verkeersboetes zijn in Nederland jarenlang op onrechtmatige wijze verhoogd om zo de staatskas te spekken. Dat heeft de kantonrechter in Arnhem dinsdag geconcludeerd. De rechter staat in zijn vonnis alleen een inflatiecorrectie toe.  

De overheid heeft in de jaren 2008, 2011 en 2012 te hoge boeteverhogingen doorgevoerd voor verkeersovertredingen. Dat bepaalde de kantonrechter in Arnhem onlangs in zaak van een Nijmegenaar die het niet eens was met de boete voor een snelheidsovertreding die hij kreeg opgelegd.

De man had bezwaar aangetekend tegen een bekeuring van 32 euro voor een snelheidsovertreding van 5 km per uur. Hij stapte naar de rechter en die gaf hem gelijk. “Gebruikelijk is dat de boetebedragen worden aangepast met een inflatiecorrectie. Maar in 2008, 2011 en 2012 zijn de boetebedragen met een hoger percentage verhoogd dan nodig was om de inflatiecorrectie door te voeren”, aldus het vonnis. Volgens de rechter was dit slechts bedoeld om de overheidsinkomsten te vergroten.

De rechter heeft daarom bepaald dat verhoging in strijd is met de wet. De Staat moet het bedrag aanpassen en de man 9 euro terugbetalen.

Wetswijziging nodig

Nederland is één van de landen met de hoogste verkeersboetes in Europa. En toch verhoogde het kabinet Rutte meerdere keren de geldstraffen die staan op verkeersovertredingen. Voor de ANWB was vorig jaar de maat vol: de verkeersclub verweet de regering de verkeersboetes te gebruiken om de staatskas te spekken. Ook de PvdA mengde zich in mei van dit jaar in de discussie.

Volgens strafrechtgeleerde professor Henny Sackers kan de uitspraak  van de kantonrechter verstrekkende gevolgen hebben. "Het is weliswaar een vonnis van een lagere rechter, maar wel een zeer uitvoerig gemotiveerd vonnis. Alleen een wetswijziging kan dat repareren.'' Mensen die de afgelopen jaren zijn beboet kunnen geen geld terugeisen, maar vanaf nu hebben mensen die een boete aanvechten wel meer kans om gelijk te krijgen.

OM verbaasd

Het Openbaar Ministerie reageerde met verbazing op de uitspraak van de kantonrechter. Het is de minister van Veiligheid en Justitie die de hoogte van verkeersboetes bepaalt. Dat heeft ook het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden eerder geconcludeerd. "Volgens het hof mag de kantonrechter alleen in bijzondere omstandigheden in een individuele zaak het boetebedrag matigen", aldus het OM.

Het Openbaar Ministerie verwacht daarom niet dat deze uitspraak gevolgen heeft voor andere zaken.

Overigens kan het OM vanwege het geringe bedrag van de boete niet in hoger beroep tegen het vonnis van de kantonrechter. Er is alleen cassatie mogelijk, meldt de website rechtspraak.nl.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl